Constructii

ICME ECAB, 65 de ani de istorie în producția de cabluri

01.03.2014

Unul dintre cei mai mari producători de cabluri din țară anunță game noi de produse. ICME a fost cunoscută înainte de anul 1949 drept Electrocablu, iar în perioada comunistă a avut mai multe denumiri, printre care și Intreprinderea de Cabluri şi Materiale Electroizolante, de aici și prescurtarea ICME. Încă din perioada comunistă, ICME a beneficiat de tehnologii avansate la acea vreme şi a constituit centrul de formare a specialiştilor, care mai apoi au fost transferaţi în alte firme similare din ţară. O mare parte, dintre reţelele electrice existente şi funcţionale şi azi în România, a fost produsă la ICME.

În anul 1998, firma a început un nou capitol, întrucât a fost cumpărată . “Firma a fost privatizată în anul 1998, divizată pe două domenii de activitate (producţie de cabluri şi producţie de materiale electroizolante), partea de producţie cabluri fiind vândută în anul 1999 grupului Hellenic Cables. După achiziţia pachetului majoritar, noul proprietar a investit peste 50 de milioane de euro în modernizarea echipamentelor, pregătirea personalului şi găsirea de pieţe noi, astfel încât azi, ICME este printre puţinele exemple pozitive de privatizare şi poate singurul din Bucureşti, în sensul că noul proprietar nu a schimbat profilul de activitate, iar firma are rezultate mult mai bune decât înainte de 1989. În prezent suntem unul dintre cei mai mari producători de cabluri din această parte a Europei (ca o singură entitate juridică şi localizare)”, ne-a declarat Eusebiu Muthi, directorul general adjunct ICME ECAB România.

Cabluri pentru parcuri eoliene și fotovoltaice

Compania face parte acum din unul dintre cele mai mari grupuri de producători de cabluri din Europa, Cablel Group, având o gamă completă de produse, care pleacă de la cabluri de energie de joasă tensiune, până la cele de înaltă şi ultra înaltă tensiune, cabluri submarine, cele de telecomunicaţii (fibră optică, cabluri de date de categorie 7 şi 8) sau cele pentru aplicaţii speciale, destinate construcţiilor, industriei, transporturilor, instalaţiilor petroliere sau miniere. “În România, producem în principal cabluri de energie de joasă şi medie tensiune, cabluri de telecomunicaţii şi o gamă foarte largă de cabluri speciale pentru aplicaţii industriale. Deoarece noi ne dimensionăm capacităţile de producţie în funcţie de cererile şi perspectiva pieţii, putem spune că ne organizăm în aşa fel încât să ne acoperim aproape toată capacitatea de producţie, deşi există sezonalitate datorată condiţiilor de mediu sau a altor factori economici. De exemplu în ultimii doi ani s-au vândut foarte bine cablurile destinate parcurilor eoliene şi fotovoltaice, însă producătorii care nu au avut produsele dezvoltate şi certificate nu au reuşit să aibă rezultate”, ne-a explicat directorul general adjunct ICME ECAB România.

Criza economică și investiții

Efectele crizei economice s-au făcut simțite și la ICME, principala consecință a fost reducerea creditării pentru firmele româneşti, la care s-a adăugat o intensificare a concurenţei şi o majorare a riscului, spune conducerea ICME ECAB. “Un alt efect extrem de periculos pentru consumatorii finali a fost apariţia pe piaţă a unor produse (cabluri), care nu respectă nicio normă tehnică şi care în mod evident sunt mai ieftine, însă frecvenţa incendiilor raportate în ultima vreme având ca şi cauză instalaţiile electrice probabil va duce în timp la dispariţia acestui fenomen. Alternativa posibilă era o majorare a exporturilor, lucru pe care l-am şi făcut şi din acest motiv figurăm pe locul 60 în topul exportatorilor din România”, povestește Eusebiu Muthi. Cu toate acestea, investițiile nu au fost oprite, cele mai mari sume de bani fiind direcționate către cercetare și dezvoltare. “O firmă serioasă investeşte permanent, pentru a putea fi competitivă şi pentru a ţine pasul cu dezvoltarea pieţei, mai ales pentru că în domeniul nostru sunt produse care întâi se dezvoltă şi mai apoi sunt necesare certificări care durează ani de zile. În ultimii ani facem investiţii de ordinul milioanelor de euro pentru creşterea capacităţii noastre de cercetare şi dezvoltare produse noi şi pentru producţia de cabluri cu un grad de tehnicitate sporit”, adaugă Eusebiu Muthi, directorul general adjunct ICME ECAB România.

Producție pentru export

Peste jumătate din producție ia drumul exportului, ne-a explicat conducerea ICME ECAB. „Volumele cele mai mari le facem cu Germania, Austria şi Anglia, însă avem o prezenţă bună şi în ţările vecine (Ungaria, Bulgaria, Cehia). Este normal ca în primul rând să ne concentrăm pe ţările cât mai apropiate, pentru că pe măsură ce distanţa creşte, costurile de transport sunt mai mari şi nu mai putem fi competitivi decât pentru produsele cu valoare adaugată mare. În ultimul an, am demarat exporturi către ţări din Africa, atât direct, cât şi prin mari firme internaţionale care au câştigat proiecte în acea zonă. De ce Africa? Pentru că acolo au început proiecte pentru exploatarea resurselor naturale (petrol, gaze, minerit) şi în timp vor demara şi proiecte de infrastructură”, spune Eusebiu Muthi.

Asta nu înseamnă însă că piața locală este una neglijată. Partenerii puternici susțin activitatea companiei. “Pe piaţa locală suntem furnizori agreaţi şi certificaţi la marile firme de utilităţi: Electrica, Enel, E-ON, CEZ, CNLO, CNH, Romtelecom, Cosmote. Am livrat cabluri la marile proiecte eoliene: Fântânele, Cogealac, Casimcea, Gemenele, Nalbant şi la peste 250 MW (ca sumă) de proiecte fotovoltaice. Pe piaţa privată, lucrăm cu marile firme de tip DIY (n.r. Do It Yourself) care au proprietari români şi care au înţeles că trebuie respectate anumite norme şi cu mulţi distribuitori specializaţi, care comercializează produse de calitate”, este de părere directorul general adjunct ICME ECAB România. Acesta a adăugat însă faptul că sunt producători în țară care nu respectă specificațiile tehnice, așadar produsele lor reprezintă un adevărat pericol pentru utilizatori. “Pe piaţa internă, din păcate, există mulţi producători şi importatori care comercializează produse ce nu respectă specificaţiile tehnice şi sunt extrem de periculoase. Foarte des în ultimii doi ani, investitorii/proiectanţii/consultanţii au impus achiziţionarea de cabluri numai de la firme de renume pentru a-şi proteja investiţiile. Unele firme de asigurări au specialişti care nu acceptă proiectele în care nu s-au folosit produse de calitate”, spune Eusebiu Muthi, directorul general adjunct ICME ECAB România.

Prezent și viitor

2013 a fost un an bun pentru ICME pe plan intern. „Firmele concurente serioase au înregistrat scăderi, însă datorită intensificării concurenţei pe piaţa europeană, în special însoţită de o reducere a marginilor, am preferat să renunţăm la anumite comenzi care nu erau profitabile şi astfel volumul afacerilor a fost mai scăzut decât în 2012. Datorită faptului că produsele noastre înglobează metale (cupru şi aluminiu), care sunt cotate la bursa de metale de la Londra, iar preţul acestor metale este extrem de volatil, cifra de afaceri nu este atât de relevantă în domeniul nostru. Cu alte cuvinte, într-un an, datorită preţului mare al metalelor, deşi volumul e mai mic, cifra de afaceri poate fi mare. Cifra noastră de afaceri în ultimii ani variază între 100 şi 145 de milioane de euro (în funcţie de preţul metalelor şi structura comenzilor), iar volumele sunt relativ constante. Pentru anul în curs am previzionat o evoluţie similară”, ne-a declarat Eusebiu Muthi, directorul general adjunct ICME ECAB România.

Cât despre planurile de viitor, conducerea ICME anunță dezvoltarea gamei de produse. “Pe termen scurt-mediu, pregătim o investiţie importantă care va mări gama actuală de produse. Pe termen mediu-lung, vom urmări să dezvoltăm produse noi cu un grad de complexitate cât mai ridicat, pentru a valorifica know how-ul de care dispunem. Bineînţeles că investiţiile care le vom face vor trebui să sprijine acest proces”, declară Eusebiu Muthi.

Responsabilitate corporativă

ICME ECAB este una dintre companiile din România care se implică activ în proiecte de responsabilitate corporativă. “Firma noastră susţine încă de la înfiinţare Şcoala Greacă din Bucureşti, proiecte de editare a unor cărţi având caracter istoric, proiecte de ajutorare a persoanelor defavorizate, proiecte de construcţie a caselor ecologice (Ecobiblioteca de la Cacica Suceava, împreuna cu Romanian Green Building Council), construcţia Catedralei din Bucureşti, etc.”, ne-a declarat Eusebiu Muthi, directorul general adjunct ICME ECAB România.