Slide

Finante

Cele mai mari 10 companii din România

Cele mai mari 10 companii din România

01.01.2023

Din primele 1.500 de companii antreprenoriale din România, 58% sunt active în Țara Românească, 31% în Transilvania și 11% în Moldova. Majoritatea companiilor cresc în același ritm cu piața, dar există și campioni care s-au remarcat prin creșterea impresionantă a companiilor lor, chiar și pe piețele în declin. Suntem impresionați de antreprenorii cărora nu le-a fost frică să investească în plină criză. Potrivit datelor analizate, domeniile în care antreprenorii înregistrează cele mai mari valori ale cifrei de afaceri agregate este comerțul cu ridicata, construcții, comerț cu amănuntul, agricultură și alimentație.

Top 10 companii din România

UI Path

Producătorul român de RPA este, pentru al treilea an consecutiv în această poziție, un semn care atestă faptul că industria software este pe cale să o depășească pe cea de petrol și gaze. Fondată de Daniel Dines și Marius Tîrcă, UI Path are o valoare de 22.890 milioane EUR și o dinamică de 120% față de 2020. Conform ultimelor statistici, UI Path are peste 2.863 de angajați și a fost listată la Bursa de Valori din New York și Forbes AI50 în 2020.

Hidroelectrica

Liderul român în producerea de energie electrică, Hidroelectrica, a atins un EBIDTA de 71%, devenind cea mai profitabilă companie din România. Guvernul României și-a anunțat intenția de a vinde 10-15% din Hidroelectrica, printr-o procedură de IPO, dar până acum intenția nu a fost integrată într-o strategie. În 2021, având peste 3.400 de angajați, Hidroelectrica avea o valoare de 5.697 de milioane de euro și o dinamică de 36% față de 2020.

Hidroelectrica a devenit cea mai profitabilă companie din România

OMV Petrom

Ani de zile, OMV Petrom a fost văzută drept cea mai valoroasă companie din România. Cu toate acestea, topul celor mai mari companii românești s-a schimbat recent, iar gigantul de petrol și gaze a lăsat loc celorlalți. OMV Petrom este pe cale să devină și mai valoroasă în anii următori datorită participării sale de 50% în blocul offshore Neptun Deep.

Studii financiare recente au arătat că OMV Petrom are o valoare de 5.681 de milioane de euro și o dinamică de 58% față de 2020. În prezent, la OMV Petrom lucrează peste 10.200 de angajați.

OMV Petrom este pe cale să devină și mai valoroasă în anii următori datorită participării sale de 50% în blocul offshore Neptun Deep

Dedeman

Dedeman este un lanț de hipermarketuri cu capital 100% românesc care oferă produse de bricolaj. Motto-ul este „Dedicat planurilor tale”. Are sediul în Bacău, Nordul României, și operează 54 de magazine în țară.

Dedeman a urcat în clasament cu o singură poziție, situându-se pe locul 4 în Topul Companiilor Române de Valori în 2021. Cele mai recente studii financiare din 2021 au ilustrat că Dedeman are o valoare de 4.197 milioane de euro, compania angajând aproximativ 12.000 de oameni.

eMAG

eMAG este cel mai mare retailer online din România. eMAG a devenit un brand internațional, deschizând depozite în Ungaria și Bulgaria.

eMAG își va crește valoarea în fiecare an, alături de piața de comerț electronic din România, depășind acum 5 miliarde de euro. eMAG a coborât o poziție în clasament, cu o valoare de 3.621 milioane EUR în 2021 și o dinamică de 39% față de 2020.

Peste 10.000 de angajați lucrează la eMAG

Banca Transilvania

Banca Transilvania a rămas una dintre puținele bănci din România deținute încă de investitori români. În ultimii ani, Banca Transilvania a inițiat proiecte de ajutorare a antreprenorilor români. De asemenea, a achiziționat, alături de BERD, acțiuni la Viktoriabank, devenind coproprietar al băncii moldovenești.

Banca Transilvania a rămas pe locul 6 în Topul Companiilor Românești de Valori, cu o valoare de 3.210 milioane de euro în 2021 și o dinamică de 46% față de 2020. În Banca Transilvania sunt angajați în jur de 10.000 de persoane.

BCR

BCR este deținută de Erste Bank, cel mai extins grup bancar din Europa Centrală și de Est. Acest lucru a ajutat banca românească să ofere clienților săi unele dintre cele mai apreciate aplicații fin-tech de pe piața locală, George, dar și să ofere antreprenorilor români cu start-up-uri opțiunea de a fi finanțați prin BCR-INNOVX.

Înființată în 1990, profitul Băncii Comerciale Române a fost de 168 de milioane de euro în 2020. În același an, BCR a avut o cifră de afaceri de 731.031.991 EUR. Acum BCR a urcat două poziții în top, fiind pe locul 7, după Banca Transilvania.

În 2021, valoarea BCR a crescut la 2.989 milioane de euro, cu o dinamică de 56% față de anul precedent. Pe parcursul lui 2022, BCR a avut o scădere a numărului de angajați, ajungând la aproximativ 5.000.

BCR este deținută de Erste Bank, cel mai extins grup bancar din Europa Centrală și de Est

Romgaz

Potrivit ministrului Energiei din România, Romgaz (simbol bursier SNG), cel mai mare producător de gaze naturale din România, a semnat, la sediul Guvernului României, contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acțiunilor emise (reprezentând 100% din capitalul social) de către ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL).

Cu o valoare de 2.968 milioane de euro, Romgaz a avut o creștere de 47% în 2021 față de profitul din anul precedent în 2020. Peste 6.000 de oameni lucrează la Romgaz.

Nuclearelectrica (SNN)

Nuclearelectrica (SNN), singurul producător de energie nucleară din România, o companie de 3 miliarde de euro în care statul român deține un procent de 82,5% a înregistrat cea mai semnificativă evoluție în top 10 în 2021.

Cu o valoare de 2.623 milioane de euro, Nuclearelectrica a avut o dinamică de 170% față de 2020. La Nuclearelectrica lucrează peste 2.300 de oameni.

BRD – Grupul Société Générale

BRD – Groupe Société Générale este o bancă românească, a treia bancă de pe piața locală. În 2021, BRD și-a luat locul în Top 10 Cele mai valoroase companii românești. Potrivit surselor, BRD are o valoare de 2.609 milioane euro, cu o dinamică de 62% față de 2021.

Cele mai mari companii IT din România

Clasamentul celor mai mari companii IT este condus de IBM România, care în 2021 s-a apropiat de o cifră de afaceri de 1 miliard de lei – mai exact, a înregistrat o cifră de afaceri de 952,44 milioane, cu un profit de peste 77 de milioane de lei și 3.291 de angajați. IBM este, de asemenea, compania în top 10 cu cei mai mulți angajați.

IBM este compania cu cei mai mulți angajați din top 10 cele mai mari companii IT din România

Oracle România, Ericsson Telecommunications, Endava România și ATOS IT Solutions and Services urmează în prima jumătate a clasamentului, urmate de Liciuchiciu Web Design, Microsoft România, Oracle Global Services, Cognizant Technology Solutions și Amazon Development Center.

Majoritatea companiilor au sediul în București, dar există câteva excepții. Clujul are în clasament două companii: Endava Romania și Cognizant Technology Solutions, Iașiul este în top datorită Amazon Development Center, iar Bihorul are o singură firmă, cea care a dat faliment: Liciuchiciu Web Design.

La capitolul profit, clasamentul este condus de ATOS IT Solutions and Services, cu 119 milioane de lei, de departe cea mai profitabilă companie din acest sector din România. Urmează IBM (77 milioane lei) și Endava (73 milioane lei).

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/cum-va-evolua-economia-mondiala-in-anul-2023/