Stiri: Companii

Oltchim a avut în 2015 afaceri de 167 de milioane euro

27.01.2016

Oltchim a înregistrat în 2015 o cifră de afaceri de 167 milioane de euro, în creştere cu 18% faţă de anul anterior. De asemenea, profitul operaţional din activitatea curentă (EBITDA) s-a situat la 9,6 milioane de euro, după rezultate anuale negative raportate în perioada 2010-2014.

Din activitatea curentă, compania a consemnat o pierdere totală brută de 8,2 milioane de euro, reprezentând, însă, o îmbunătăţire cu 34,6 milioane euro faţă de anul 2014 şi cu 64,2 milioane euro faţă de anul 2013.

Din activitatea instalaţiilor care funcţionează, Oltchim a obţinut un profit total brut de 3 milioane de euro, dar a contabilizat şi o pierdere de 11,2 milioane de euro determinată de cheltuielile de conservare a instalaţiilor nefuncţionale de pe platformele de la Bradu şi de la Vâlcea, plus cheltuielile cu plăţile compensatorii aferente disponibilizării de personal finalizate în luna decembrie precum
şi alte costuri financiar bancare calculate până la data aprobării planului de reorganizare.

Creşterea afacerilor a fost determinată de creşterea cantitativă a vânzărilor la principalele produse fabricate.

Astfel, pe segmentul polioli – polieteri vânzările cantitative au crescut cu 20% faţă de anul trecut, iar vânzările de produse clorosodice au înregistrat o creştere cu 3%. Societatea valorifică peste 75% din cifra de afaceri la export şi pe piaţa intracomunitară.

Oltchim estimează pentru 2016 obţinerea de profit pe total activitate, respectiv acoperirea integrală a cheltuielilor cu amortizarea şi cheltuielilor financiare. Ultimul an când Oltchim a înregistrat profit pe total activitate a fost anul 2006.