Alchimex își consolidează poziția pe plan intern și extern

01.12.2019

În cei 20 de ani de activitate, compania a scris o poveste de succes, bazată pe dezvoltarea de produse inovatoare. În anul 1998 au fost puse bazele primei firme românești cu capital integral privat, Alchimex, al cărei obiect de activitate era de fabricare a produselor de protecție a plantelor și fertilizanților foliari. Calitatea deosebită a produselor, prețurile practicate dar și tradiția îndelungată în domeniu au făcut ca Alchimex să scrie povestea de succes de astăzi. În 2017 s-a ȋncheiat procesul de achiziţie al acţiunilor Alchimex şi societăţii-mamă Alcedo de către marele concern japonez Sumitomo Corporation, prin subsidiara sa Sumiagro Europe, astfel ȋncât ȋn acest moment grupul Alcedo are acţionariat japonez ȋn proporţie de 100%.

Prin calitatea şi preţurile competitive ale produselor, prin numeroasele campanii de promovare intensă susținute de echipa de marketing şi forţa de vânzari ale firmei Alcedo – cel mai mare distribuitor naţional de inputuri pentru agricultură – Alchimex a câștigat în timp încrederea fermierilor.

Alchimex a sărbătorit recent 20 de ani de existență, ani care, în primul rând, însumează o poveste de succes: „Am construit de la zero o fabrică de formulare pesticide la standarde europene, care are în dotare două instalații unice în sud-estul Europei, investind într-un domeniu în care puțini s-au încumetat să investească. În al doilea rând, am reușit să schimbăm, cel puțin în domeniul nostru, percepția consumatorului român față de produsele indigene”, ne-a declarat Dl. Claudiu Crânguș, Director General Alchimex.

Alcedo, acționariat japonez în proporție de 100%

Schimbarea de acţionariat s-a făcut cu menţinerea structurii top-managementului la nivelul celor 2 companii, astfel încât nu au existat disfuncţionalităţi ulterioare în activitate sau probleme de personal. Beneficiind de faima produselor japoneze, ȋncrederea partenerilor străini în capabilitățile tehnice și umane de a fabrica produse la cele mai înalte standarde a crescut şi mai mult, ceea ce explică parteneriatele de „tolling operations” pe care compania le deține în acest moment cu unele dintre cele mai importante companii multinaționale, precum Nufarm şi Adama.

Proporția dintre producția proprie și cea rezultată din toll manufacturing este de 60:40, începând cu 2016

Produsele ajung în piaţa locală prin intermediul firmei Alcedo, care deţine cea mai mare reţea de distribuție. Alcedo are acoperire națională, sprijină agricultura de performanţă din România și reprezintă pentru clienţi garanţia calităţii și a recoltelor bogate. Cele mai importante produse se regăsesc în „pachetele tehnologice iscusite” pentru cerealele păioase pe care Alcedo le comercializează de câţiva ani.

Lărgirea portofoliului de produse al companiei

În ultimii ani, în urma procesului de reevaluare a substanţelor active la nivelul UE, multe dintre aceste substanțe au fost interzise, astfel încât planurile Alchimex s-au axat mai mult pe menţinerea gamei de produse.

„Mizăm ȋn continuare pe flexibilitatea producţiei de tonaj mediu şi pe capacitatea de a anticipa principalele direcţii de evoluţie a domeniului”, precizează Directorul General.

Pe principiul conform căruia „cine stă pe loc, de fapt dă înapoi”, în fiecare an Alchimex își propune să investească în ceva nou: o linie nouă de producţie sau de ambalare, un nou depozit, o reţea de transport intern modernizată.

Evident, şi capacităţile mai vechi de producţie sunt supuse periodic unor modernizări sau retehnologizări, astfel încât în momentul de faţă capacităţile de producţie ale companiei totalizează peste 4.000 de tone/an, ceea ce face posibilă fabricarea tuturor categoriilor biologice de produse.

Această abordare explică şi parteneriatele noi pe care Alchimex le derulează cu companii precum Arysta (actualmente UPL) Corteva, Albaugh, Belchim, Isagro şi firmele japoneze Nippon Soda şi Agro Kanesho.

Astfel se explică faptul că, în ciuda unui sezon agricol destul de dificil, Alchimex a raportat la jumătatea acestui an o depășire cu 8% a cifrei de afaceri a anului precedent, prognoza pentru finele anului 2019 indicând o creştere semnificativă, grație efortului susținut, capacității de inovare și unei strategii bine puse la punct, dar și excelent implementate de echipa Alchimex.

Laboratorul agro-chimic, esențial în cunoașterea calității solului

Alchimex se poate mândri cu un laborator fizico-chimic dotat cu echipamente analitice de ultimă generaţie și o echipă de excepție, cu un grad înalt de pregătire profesională formată din 3 chimişti și 3 tehnicieni. Drept dovadă a performanţelor acestei echipe este faptul că de 11 ani laboratorul Alchimex participă anual la competiţiile internaţionale inter-laboratoare şi la întâlnirile organizate de CIPAC (Collaborative International Pesticides Analytical Council), obținând rezultate remarcabile.

Fabricarea unor produse la cerinţele standardelor actuale impuse de legislaţia europeană nu se poate face fără un control de calitate riguros, asigurat de laboratorul fizico-chimic al Alchimex

„Faptul că laboratorul nostru participă anual la 2 – 4 astfel de studii inter-laboratoare, alături de alte 20 – 25 de laboratoare aparţinând unor firme prestigioase şi autorități guvernamentale din toată lumea, ocupând de fiecare dată una dintre primele 5 poziții, ne garantează acurateţea analizelor efectuate ȋn laboratorul nostru şi ne dă ȋncredere ȋn calitatea produselor noastre”, menționează Dl. Crânguș.

Laboratorul agro-chimic al Alchimex a fost ȋnfiinţat cu câţiva ani ȋn urmă, beneficiind de o investiţie semnificativă ȋn aparatură ultraperformantă şi de un personal cu o bogată experienţă ȋn domeniul analizelor de sol şi de apă. Eficiența economică, pe termen scurt și lung, depinde în mare măsură de fertilitatea solului și de abordarea tehnologică. De aceea, fertilizarea culturilor în lipsa informațiilor despre sol aduce mari dezavantaje, cum sunt risipa de resurse financiare și energetice, precum și poluarea solului și a pânzei freatice. Asigurarea unei nutriții eficiente a solului începe cu o analiză a acestuia.

Pentru alegerea celor mai potrivite îngrășăminte și utilizarea eficientă a acestora, cunoașterea calității solului reprezintă elementul cheie

Serviciile oferite de laboratorul Alchimex au un grad mare de flexibilitate, pentru a se potrivi tuturor cerințelor. Începând din anul 2018, laboratorul agrochimic Alchimex este acreditat de Ministerul Agriculturii, ceea ce ȋnseamnă că rezultatele analizelor efectuate sunt recunoscute de autorităţile ȋn domeniu.

Problemele de mediu, printre cele mai mari provocări ale momentului

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă industria de protecție a plantelor o reprezintă conformarea faţă de prevederile legale privind protecţia mediului, în special obligativitatea de a colecta și recicla într-o măsură cât mai mare ambalajele plasate pe piaţă. Din păcate însă, conform reprezentanților companiei, România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte colectarea selectivă a deşeurilor, care se face în proporţie de sub 5%, în timp ce legislaţia de mediu prevede un procent de colectare de minim 60%, cu o rată de reciclare de minim 55 %.

În aceste condiţii, 19 companii producătoare sau distribuitoare de pesticide, printre care şi Alchimex, au pus bazele unui program naţional de colectare şi reciclare a ambalajelor de pesticide, denumit SCAPA.

Programul SCAPA şi-a asumat şi un rol de educare şi susținere a acelor fermieri care îşi propun să aplice bunele practici agricole şi să respecte reglementările de protecţie a mediului, care derivă din legislația comunitară.

Anul trecut, prin sistemul SCAPA s-a reușit colectarea a peste 60% din totalul ambalajelor de pesticide plasate pe piaţă, cu o rată de reciclare de peste 50%, cu mult peste media naţională.

Echipa Alchimex, o a doua familie

În ceea ce privește angajații, cei mai mulți s-au calificat la locul de muncă, alții și-au desăvârşit pregătirea profesională în cadrul Alchimex, iar pentru o bună parte Alchimex reprezintă primul şi actualul loc de muncă. Angajaţii, majoritatea provenind din mediul rural şi reconvertiţi profesional, beneficiază de un loc de muncă stabil și de condiţii de muncă şi salarii decente.

„În cei 20 de ani de la înfiinţare am căpătat o a doua familie, familia colaboratorilor mei, o familie care numără în prezent 70 de membri, căreia i se datorează cea mai mare parte a succesului Alchimex”, a declarat, în încheiere, Dl. Claudiu Crânguș, Directorul General Alchimex.

 

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/alchimex-produse-romanesti-la-standarde-europene/

Citiți și despre:

  • Evenimentul România Durabilă – AgriBusiness are loc pe 7 noiembrieEvenimentul România Durabilă – AgriBusiness are loc pe 7 noiembrie Marţi 7 noiembrie, începând cu ora 8.30, are loc evenimentul România Durabilă - AgriBusiness "Contribuţia agriculturii la viitorul model economic românesc", în cadrul Academiei de Studii Economice - Aula […]
  • SAFIR, producător cu tradiție de carne de pui SAFIR, producător cu tradiție de carne de pui Compania s-a dezvoltat de la o afacere de familie, la un grup de firme complementare. Compania SAFIR este unul dintre cei mai mari jucători pe piața producătorilor și distribuitorilor de carne de pui din […]
  • CICh România mizează pe calitate şi tehnologii moderneCICh România mizează pe calitate şi tehnologii moderne Îngrăşămintele reprezintă una din cele mai importante investiţii din agricultură. CICh România, este, fără îndoială, pionierul şi liderul naţional al îngrăşămintelor dezvoltate cu tehnologia degajării […]
  • Bunge, pe primul loc în lume la uleiul îmbuteliatBunge, pe primul loc în lume la uleiul îmbuteliat Compania își consolidează poziţia de lider pe piaţă prin producţia sustenabilă și investiţiile constante. Bunge este una dintre cele mai cunoscute companii, care activează în industria alimentară și […]
  • Barleta, 25 de ani de experiență în ambalajeBarleta, 25 de ani de experiență în ambalaje Compania își propune să se adapteze constant la nevoile în schimbare ale clienților și la tendințele industriei. Pentru BARLETA, 2019 a fost un an esențial, având în vedere faptul că cifra de afaceri a […]