Energie regenerabila

Inovații recente în sectorul energiei regenerabile

Inovații recente în sectorul energiei regenerabile

01.01.2023

Necesitatea de a avansa rapid în ideea decarbonizării are acum o altă perspectivă, legată de asigurarea independenței energetice. Specialiștii din domeniul schimbărilor climatice estimează că temperatura globală va crește cu 2,7°C la finalul acestui secol, cu mult peste obiectivul stabilit în Acordul de la Paris privind clima. În acest context, este nevoie de o schimbare radicală și rapidă. Conform acestora, utilizarea optimă a energiei reprezintă un bun punct de plecare, în timp ce următorul pas ar fi reprezentat de tranziția către o energie curată. Amploarea și viteza cu care se realizează investiții în soluțiile și inovațiile din sectorul energiei regenerabile vor fi cele care determină o tranziție rapidă către obiectivul denumit „emisii zero”.

Europa se confruntă cu o presiune considerabilă

Într-o perioadă în care cererea globală de energie este din ce în ce mai presantă și prețurile combustibililor fosili continuă să crească, Europa se confruntă cu o presiune considerabilă. În plus, invazia Ucrainei de către Rusia a evidențiat și mai mult problema. Aprovizionarea cu energie a Europei se bazează încă în mare parte pe combustibili fosili, 90% din petrol și peste 60% din necesarul de gaze fiind importate, unele țări asigurându-și o mare parte din necesarul de energie din Rusia.

Aprovizionarea cu energie a Europei se bazează încă în mare parte pe combustibili fosili

Necesitatea de a avansa rapid în ideea decarbonizării are acum o altă perspectivă, cu totul nouă, cea a securității energetice sau, mai simplu, a independenței energetice. Din punct de vedere climatic, este probabil să fie o veste bună, deoarece soluțiile sunt aceleași: stimularea energiilor regenerabile, stimularea inovației în noile surse și transport de energie, precum și utilizarea optimă a energiei prin eficiența energetică.

Necesitatea de a avansa rapid în ideea decarbonizării are acum o altă perspectivă, cu totul nouă, cea a securității energetice sau, mai simplu, a independenței energetice

Inovații în sectorul energiei regenerabile

Vă prezentăm, așadar, cele mai importante inovații din sectorul energetic care ar putea aduce o schimbare de paradigmă în acest domeniu:

Geamurile solare

În timp ce panourile solare tradiționale dețin un set complet de componente, cum ar fi celule, sticlă, rame sau foi, sticla solară înglobează celulele solare direct în sticlă în timp ce elimină toate celelalte componente care nu au un rol direct în generarea de energie. Sticla solară poate reprezenta, așadar, o soluție elegantă generatoare de energie solară care poate fi și instalată direct pe părțile laterale ale clădirilor.

Sticla solară maximizează, de asemenea, utilizarea spațiului, nefiind limitată doar la acoperișuri. Aceasta poate fi utilă în special în mediile urbane aglomerate.

Sticla solară poate reprezenta o soluție elegantă generatoare de energie solară care poate fi și instalată direct pe părțile laterale ale clădirilor

Roțile electrice pentru mașini

Mașinile electrice au cunoscut o popularitate extrem de mare în ultimii ani, însă următorul nivel de dezvoltare în industria auto ar fi reprezentat de roțile electrice pentru mașini.

Montarea unor astfel de roți electrice ar putea spori eficiența autovehiculelor furnizând putere direct acolo unde este cea mai mare nevoie.

Această tehnologie reduce extrem de mult consumul mașinii și oferă producătorilor de autovehicule posibilitatea de a construi mașini mai bune și mai inteligente.

Montarea unor astfel de roți electrice ar putea spori eficiența autovehiculelor furnizând putere direct acolo unde este cea mai mare nevoie

Lumina lichidă solară

Cercetătorii din Suedia au creat un lichid numit combustibil solar termic, care poate stoca energia solară sub formă de căldură. Este vorba de o moleculă compusă din carbon, hidrogen și azot, iar atunci când este atinsă de lumina soarelui, face ceva ireal: legăturile dintre atomii săi sunt rearanjate și se transformă într-o nouă versiune energetică, numită izomer.

Combustibilul termic solar este, de fapt, un fel de baterie reîncărcabilă, dar în loc de electricitate, este încărcată cu lumină solară și eliberează căldură la cerere.

Lumina lichidă solară este o moleculă compusă din carbon, hidrogen și azot, iar atunci când este atinsă de lumina soarelui se transformă într-o nouă versiune energetică, numită izomer

Trenurile solare

Primul tren din lume, alimentat doar cu energie solară, circulă deja în Australia. Deși distanța acestei linii este de doar trei kilometri, inovația este una remarcabilă. Dezvoltat de compania Byron Bay Railroad Company’s, trenul este format din doar două vagoane recondiționate, ce au fost acoperite cu panouri fotovoltaice.

Trenul este echipat cu un panou solar de 6,5 kilowați cu panouri flexibile.

Panourile solare flexibile acoperă acoperișul căptușit ale trenului și produc energie care se stochează pe un sistem de baterii cu o capacitate de 77 kilowați pe oră. Acestea se pot încărca, de asemenea, între călătorii prin intermediul unei serii solare de 30 de kW, la stația principală.

Bateria are aproximativ aceeași capacitate ca și modelul Tesla S, conform RenewEconomy și poate face 12 până la 15 curse dintr-o singură încărcare.

Un sistem de frânare regenerativă recuperează 25% din energia consumată de fiecare dată când frânele sunt puse în aplicare, potrivit site-ului companiei Byron Bay Railroad Company.

Dezvoltat de compania Byron Bay Railroad Company’s, trenul este format din doar două vagoane recondiționate, care au fost acoperite cu panouri fotovoltaice

Toate aceste inovații au puterea de a face mai ușoară tranziția către energie verde. Însă, deși se realizează investiții masive în sectorul energetic, cele mai mari două provocări pentru a avea un viitor cu emisii nete zero sunt reprezentate, în continuare, de producerea insuficientă de energie verde și de problema stocării adecvate pe termen lung. Specialiștii în domeniul energetic spun însă că amploarea problemei este una imensă și că atât statele, cât și companiile private, trebuie să depună toate eforturile posibile pentru a dezvolta o gamă largă de soluții. Pentru a face acest lucru, avem nevoie de o schimbare sistemică în întregul sector energetic.

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/eficienta-energetica-esentiala-pentru-micile-afaceri/